Vill så gärna dela Gunilla Strömberg Petterssons fina tacktal i samband med avslutningen av 10 härliga år med "Skepparholmen springer för Östersjön". 

"Tack snälla ni för att ni är här idag när Skepparholmen Springer för Östersjön firar 10 års jubileum. Att springa för en god sak har blivit en folkrörelse. Jag googlade på ”Springer för..” och förutom Skepparholmen fick jag upp, Spring för livet, Spring ett lopp för cancerfonden, spring för världens barn, spring för det lilla livet, spring för frihet, spring för dem som inte kan springa och spring för miljön, Listan är längre men för att vi ska hinna med prisutdelning stoppar jag där. Alla dessa ”springer för.. arrangemang” har en gemensamt, de är mer bara än en tävling. Loppet bidrar till något gott, genom att rikta uppmärksamhet och samlar in pengar till tex miljöåtgärder, till forskning på allvarliga sjukdomar, för att hjälpa människor på flykt eller barn i nöd.

För oss på Skepparholmen är miljö och hållbarhet en del i vårt dna, våra ledord är härligt, hållbart och omtänksamt. Hotellet är SVANEN-märkt och vi har en KRAV-märkt restaurang och vi arbetar på sen länge bred front med miljö och hållbarhetsfrågorna, vi kallar det ”Vårt gröna arbetssätt”.

Vi är ju ett spahotell mellan hav och sjö så mycket kretsar kring vatten. Och dagens lopp är en tydlig hållbarhetsaktivitet. Vi blir svettiga men friskare genom att röra på oss och bidrar till bättre vattenmiljö genom att samla in pengar. Under dessa 10 år har ca 1300 deltagare samlat in nära 200 kkr, första åren till naturskyddsföreningen och därefter WWF som på sin hemsida skriver ang. projektet Rädda Östersjön! Vårt vackra innanhav är ett av världens mest förorenade. Död havsbotten breder ut sig. Östersjön och djuren som lever där har anpassat sig under lång tid, men har nått sin gräns. Vi står vid ett vägskäl där vi måste välja den hållbara vägen – vi har inte råd att misslyckas. Vi måste vi väcka liv i Östersjön!

Det är roligt att springa, så fortsätt spring så mycket ni kan och vill. Men tänk på att om livet på alla plan snurrar för snabbt så kan hända att våra handlingar går i en riktning och vårt hjärta i en annan eftersom det inte finns det inte tid för dem att mötas. Då behöver vi sakta in, inte stå stilla men röra oss mer långsamt framåt så själen kan komma i kapp. Jag pratar om att VANDRA. Att vandra har blivit i ropet fast det är ingen ny upptäckt att vi mår bra av att vandra. I gamla testamentet tredje mosebok står. Om ni vandrar efter mina stadgar, håller mina bud och gör efter dem så ska jag giva er regn i rättan tid, så jorden ger sin gröda och träden på marken bär sin frukt.

Så enligt bibeln är vandringen i sig en fantastisk insats för miljön. Det har vi tagit fasta på. Från i år erbjuder vi Skepparholmen Vandring och SPA, där motion i vacker natur kombineras med återhämtning på spa. Delar av vandringen är längs Boo-leden, sträckan är 1,5 mil. Vi uppmanar till vandring men givetvis kan ni som vill ändå springa. Även här fortsätter vi vår insamling till WWF.

Då vi på Skepparholmen tror kraften i ett multikulturellt samhälle och religionsfrihet citerar jag idag inte bara bibeln utan även Buddha. Buddha sa: Tusen ljus kan tändas från ett enda och det kommer inte att förkorta ljusets livslängd. Glädjen förminskas aldrig om den delas.

Det ljus och den glädjedelare som under dessa 10 år ihärdigt och med glädje planerat och hållit ihop detta arrangemang och som nu gjort vår nya satsning vandring och spa möjlig är vår marknadschef Eva Suits. Jag vet att hon hellre lyfter fram andras prestationer än att framhäva sig själv. Jag vet också att hon strax ska ta över ordet efter mig för att tacka våra samarbetspartners. Du ska få göra det Eva, men först vill jag att vi alla tackar Eva med en applåd. Tack Eva för dessa 10 år. Jag lovar att vandra leden med dig i höst. Men bara om du lovar att vänta på mig när du sprungit före uppför backen."

Gunilla Strömberg Pettersson 
Administrativ chef
Skepparholmen Nacka