Hemma bra, men borta bäst?

Stressen efter julens alla bestyr har bleknat och är nu ett minne blott, ett nytt år har tagit sin början och vardagen har slutit sin varma famn runtom oss. Så här under vinterhalvåret är det många av oss som vill dra sig undan lite, boa in sig, och mysa hemma i värmen. Men vem har sagt att man måste vara hemma för att mysa?

Här listar vi fem anledningar till att flytta myset utanför hemmets väggar – åtminstone någon gång då och då. 

En paus från vardagen

Hur mycket du än gillar ditt liv, ditt hem och din vardag, så är det något alldeles speciellt med att få en liten paus från det hela då och då. När vi kliver utanför vårt vanliga liv, får vi nya perspektiv på saker och ting. Det ger oss en möjlighet att koppla av, komma ner i varv och att…bara vara. I det stressade liv som många av oss lever i dag, är återhämtning helt nödvändigt för att vi ska kunna fungera och hålla – både fysiskt och psykiskt – ett långt liv. Genom att lämna vardagen en dag eller två, får du en välbehövlig paus och återhämtning, du får mer energi och kan ta dig an ditt liv med förnyade krafter när du kommer tillbaka.

Mer tid till det som räknas

Vi har väl alla varit i situationen att, efter att ha haft vänner hemma på middag, sjunkit ner i soffan och halvt utmattade tänkt ”jag hann ju knappt prata med gästerna; det enda jag gjorde var att fixa med maten och se till att alla hade det bra!” Ta med dig vännerna och checka in på hotell istället! Luta dig tillbaka, låt någon annan ordna med maten, och tillåt dig själv att njuta av tiden tillsammans med vännerna. Ingen planering, inhandling, eller matlagning. Bara avkoppling, prat och umgänge. När middagen har avnjutits, lämnar du bara allt och kryper ner i en säng med rena lakan – som någon annan har bäddat åt dig – och känner dig sannolikt allt annat än utmattad.

Den eftertraktade egentiden

Vad vore väl livet utan vänner och familj? Säkert ganska tomt och tråkigt, men i ärlighetens namn behöver vi alla en stund för oss själva ibland. Egentid är något som många av oss upplever att vi har för lite av. Trots att vi vet att det är något vi behöver, tenderar vi ofta att nedprioritera det till förmån för såväl måsten som nöjen. Varför inte ta ett dygn eller en helg helt för dig själv? Genom att du kommer hemifrån, kommer du även bort ifrån vardagens alla distraktioner, som – även om de kan vara angenäma – kräver energi av dig. Checka in, logga ut och koppla upp mot dig själv!

Nya miljöer ger nya minnen

Du behöver inte resa runt jorden för att uppleva något nytt. Även ett litet miljöombyte kan göra underverk för både kropp och själ. Allra mest välgörande, tycks vara när vi befinner oss på platser i eller nära naturen. När vi ser saker vi inte sett förut, och upplever ställen vi inte tidigare har besökt, händer något inom oss. Genom nya upplevelser adderar vi till vårt livs minnesbank, vilket inte bara ger oss vackra minnen att se tillbaka på, utan det ger oss också energi i vårt liv här och nu. När vi upplever nya saker, uppfattar vi också ofta att tiden går långsammare – det är som att vi är mer medvetna om det som sker omkring oss, och är bättre på att ta in det vi upplever. Livet är, som bekant, inte de dagar som gått utan de dagar vi minns.

Lite lyx i vardagen

Hör du till den lyckliga lilla skara som har ett eget litet spa hemma i källaren? Eller kanske en uppvärmd pool i trädgården? Om svaret är ja, är vi de första att gratulera. Vi tycker att alla är värda en stunds lyx då och då, så om ditt svar istället är nej tycker vi att du ska undersöka möjligheten att ta din tillflykt någonstans där du kan få en stunds avkoppling i form av en härlig massage, långa promenader i naturskön miljö, en välgörande spabehandling, eller kanske bara lyxen att njuta av en lång, skön sovmorgon i en bekväm säng med nymanglade lakan.

Vi önskar dig en riktigt mysig och avkopplande dag!