Ny utställning

- Ann Frössén: Water is Life

Fr o m mitten av november visas måleri, varav två är helt nya från 2018, och fotografi av Ann Frössén på Skepparholmen Nacka. 

Ann Frössén är född 1953. Hon har studerat vid Konstakademin i Warszawa och också i Paris där hon varit bosatt i många år. Hon har en lång karriär bakom sig och har ställt ut på många platser runtom i hela världen genom åren.

Centralt i Ann Frösséns bildvärld sedan många år är vattnet och havet. Hennes bilder av havet är inte det stilla, meditativa, utan det kraftfulla, eviga, otämjda. Vattnet och havet som urkraft, som oändligt, obändigt, som liv och kanske som en påminnelse om att vi inte alltid kan bemästra allt till fullo i alla situationer. Samtidigt är vi faktiskt nära att förstöra haven och därmed villkor för liv, trots att vi vet att havet är nödvändigt.

Många konstnärer har arbetat med fotografi som utgångspunkt för måleri, men Ann Frössen gör inte det i sina målningar. Här målar hon ur minnet, efter år av erfarenhet, med stor skicklighet. 

Men, hon arbetar ändå med fotografi, i andra typer av bilder, och när hon gör det så redovisar hon det, tydligt. Resultaten blir lekfulla och fantasifulla bilder – montage– som hon låter betraktaren ta del av och efterhand upptäcka bildrummet. Ann Frössén är främst målare, men hon låter sig inte begränsas. Fotografiet blir en annan startpunkt som hon sedan bearbetar, med teckning och inslag av måleri och sedan formar och omgestaltar tills det får nytt liv. Temat här är också vatten men här finns också skogen och staden som en påminnelse om att vi alla är en del av ett sammanhang där allt hänger ihop och bekräftar varandra, som ett kretslopp.

Sedan ett antal år har Skepparholmen arbetat med hållbarhetsfrågor på olika sätt, men med havet och Östersjön som en särskild angelägenhet. Därför känns det extra roligt att visa Ann Frösséns bilder just här.

CV, Ann Frössén 

Kajsa Lindskog, frilansande utställningskoordinator, nov-18.

Samtliga bilder går att köpa. Kontakta Skepparholmens reception.