Ny utställning

Lina Jaros på Skepparholmen

 Lina Jaros bildvärld är en sinnrik väv av det verkliga och det iscensatta.

Vid en första anblick är det lätt att låta sig tro att det rör sig om digitalt bearbetade rumsligheter, men vid en närmre granskning inser den uppmärksamme betraktaren att det i stället rör sig om mer komplexa perspektiv. Det är reella rum, men också rum som bara kan anas. Var är vi? Vad är inne och vad är ute? Naturen står som fond eller tränger sig på och liksom pressar sig in i rummen.

 Jaros intresserar sig för scenografi och utforskar det fysiska rummet, och dess gränser.

Hon bygger sina världar (och bilderna av dem) för hand, skapar rumsligheter med perspektivistiska förskjutningar i olika format och material och det är ofta inte helt lätt att se vilken skala hon använt. Installationerna är gjorda för storformatskamera, och visar förvrängda eller vridna miljöer som hon skapar för att kameran sedan ska fånga dem.

Bilderna i sig, motiven, har ibland en apokalyptisk, existentiell underton; naturen väller in i rummet som om den vill ge igen. Den samtidiga uppfattningen av dröm och verklighet skapar en stark fascination som gör att det svindlar till och begrepp ställs på ända. Vårt logiska tänkande ställs i centrum i och med att perceptionell logik utmanas.

Välkomna att ta del av Lina Jaros bildvärld.

Lina Jaros är född 1981. Hon bor och arbetar i Stockholm.

Kajsa Lindskog aug -19