Spatiöst med svårslaget läge

Man kan undra hur det fungerar att driva spa- och konferenshotell i en kursgård från 1960-talet, särskilt om den närmaste grannen är den vittomtalade japanska badanläggningen Hasseludden Yasuragi. Det kanske förvånande svaret är, såvitt vi kan tolka läget efter knappt 24 timmars vistelse, att det går alldeles utmärkt.

Fakta

Skepparholmen Stockholm

 • Totalpoäng:19
 • Miljö:4/5
 • Avkoppling: 4/5
 • Mat:4/5
 • Service:3/5
 • Prisvärt:4/5

Priser: Varierar beroende på spapaket och veckodag. Ledig lördag (övernattning lördag till söndag med tillgång till spa, kaffebuffé, trerätters middag, frukost och brunch) kostar från 2.175 kronor per person.

 • Antal rum:101
 • Ägare: Masmästaren Fastigheter AB
 • Adress: Franckes väg, Saltsjö Boo
 • Telefon: 08-747 65 00
 • Webbplats: skepparholmen.se
 • Restaurang: Ja
 • Bar: Ja
 • Rumsservice: Ja
 • Wifi: Ja
 • Konferens: Ja
 • Parkering: Ja
 • Rekreation: Spa med pool inom- och utomhus, bastu och
  behandlingar, gym samt träningslokal med instruktörsledda klasser. Vackra
  omgivningar med löpoch promenadvägar.

De gemensamma företrädena är uppenbara. Anläggningarna ligger inbäddade i samma sköna natur i Boo ute på Värmdölandet, med lockande vandringsstigar utmed vattenbryn och i skogsmarker och med Stockholms hamninlopp i blickfånget.

Lika nära stan är det också. Di Weekends testpatrull, som utgår från södra Stockholm, är framme efter knappt tre spelningar av MKTO:s popdänga Classic som går på repeat i bilen på begäran av sällskapets yngste medlem.

Och noga taget är även Yasuragi en gammal utbildningsanstalt, ritad av en japansk arkitekt åt LO på 1970-talet. På Skepparholmen, som byggdes av Sparbanksföreningen, är anslaget mer frejdigt hälsohem än asiatisk elegans. Gångstavar och gröna paraplyer vid utgångarna och blodsockersäkra (i bemärkelsen att inga värden tillåts skena i väg) konferenser.

Men det verkar gå hem det också. När vi anländer på lördagseftermiddagen är det fullt av folk, inte bara runt den uppdukade te- och kaffebuffén. Överallt rör sig människor i träningskläder och badrockar. Klientelet är en rätt disparat blandning av kärlekspar, flergenerationskonstellationer, tjejgäng och konferensgäster. En grupp Moderatkvinnor har bokat in sig över helgen, ser vi på skylten till ett av konferens rummen.

Huvudbyggnaden med sina vidsträckta klinkergolv skulle kunna vara simhalleni någon kommun som tagit i från tårna, och de låga vita bostadslängorna som ligger utspridda i
slänten ned mot vattnet är vid en första anblick tämligen charmlösa.

Men när man rör sig i området märker man att det finns en harmoni över byggnaderna
och deras placering i naturen. Och tittar man en extra gång är det tydligt att arkitekterna, Folke Hederus och Johan Wohlert, hämtade inspiration från det danska museet för modern konst, Louisiana.

Diffusa minnen från allsköns lägervistelser, skolresor och jobbkonferenser sköljer över
oss när vi letar oss fram genom korridoren, men väl på plats trivs vi riktigt bra i vårt rymliga rum med hörnfönster. Något överdåd är det inte fråga om, men sängen är skön, mörkläggningsgardinerna heltäckande och möblemanget fräscht och hyggligt snyggt.

Ja, det är något med Skepparholmen som får oss att kapitulera. För åttaåringen är det utan tvekan tv:n, som är fullmatad med sportkanaler.

För oss andra handlar det nog mer om det svårslagna läget alldeles invid Saltsjön,
där vi ser Finlandsfärjor, tankfartyg, och gamla ångbåtar passera. På andra sidan hägrar Lidingö. Nedanför hotellbyggnaderna sluttar en gräsplan mjukt ned mot en skogbeklädd udde, där hackspettarna jobbar frenetiskt i de majestätiska träden.

Det hela blir naturligtvis inte sämre av att septembersommaren med sitt mjölkvita soldis lägger ett extra smickrande filter över alltihop.

Skepparholmens stolthet är spaet, som blåstes ut och byggdes om för två år sedan. Det känns fortfarande skinande nytt och bastun - med panoramafönster ut mot fjärden -
uppges vara en av Stockholms största.

Därutöver finns två behagligt varma pooler, en inomhus och en ute på terrassen, en
uppsättning mosaikskimrande duschar där man kan välja mellan isregn och tropiskt dito samt flera inbjudande och vältempererade rum för avslappning.

I anslutande lokaler hålls träningspass av det lugnare slaget, och ett par trappor ned i en källare hittar vi ett litet gym. Vi noterar dock att de flesta gäster har svårt att slita sig från spaet. När själva tvagningen är avklarad är det onekligen frestande att parkera sig i en vilstol nära baren där man kan beställa förhållandevis ohälsosamma drycker - och sedan fortsätta blicka ut över höstträd och spegelblankt vatten.

På kvällen serveras trerättersmiddag i den Krav-certifierade restaurangen, som upptar huvudbyggnadens nordvästra hörn. Kallrökt lax, flankstek och en troligen inte helt blodsockersäker dessertbuffé. Det är gott, vällagat och ekologiskt. De rekommenderade vinerna, en vit côtes du Rhône och en fruktig primitivo, är båda trevliga och passar utmärkt till maten.

Lokalen är modernt på gränsen till trendigt inredd och ger ett exklusivt intryck med snygga möbler i läder och trä. Här äter vi även en god om än inte spektakulär frukost dagen efter och, efter det uppehåll som anständigheten kräver, brunch. Rummet får vi behålla till klockan 14 på söndagen och spaet har vi fortsatt tillgång till fram till dess.

Även om 2.175 kronor per person förstås är mycket pengar känns det hela sammantaget
som ett rätt välmatat paket. Så för konferenssällskap som trivs bättre i frottébadrock än i kimono kan det faktiskt vara värt att sätta kurs mot Skepparholmen.

I NÄRHETEN

Kummelnäs. Skepparholmen ligger på gränsen till det gamla sommarstugeområdet Kummelnäs, som numera hyser en högst blandad bebyggelse med stora, gamla kråkslott i trä, strandstugor, radhuslängor och även ett industriområde. Allt inramat av skog och vatten. Löp- och vandringsturer i området blir med andra ord omväxlande men kräver karta - som finns i receptionen.

Atipelag.På Hålludden, en bit längre ut på Värmdö, ligger den spektakulära konsthallen Artipelag. Den 17 oktober invigs nästa utställning, där tio nordiska konstnärer - däribland Jens Fänge och Karin Mamma Andersson - visar var sitt verk som är skapat just för platsen och som upphör att existera när utställningen är slut.

Gustavsbergs porslinsmuseum. I anslutning till den fortfarande aktiva
porslinsfabriken i centralorten Gustavsberg finns ett museum med konstgods och
bruksföremål från starten 1827 och framåt.

Ovanstående artikel är skriven 2014-10-10 av WEEKENDHOTELL@DI.SE

DI