Ny fotoutställning med Helene Toresdotter

När och hur blir det privata allmängiltigt? När och hur blir bilderna som togs i stunden, i ett ögonblick som var personligt och omslutande och som då, kanske främst var att betrakta som visuella dagboksanteckningar, angelägna för fler än den som tog dem? Går det ens att svara på en sådan fråga?

Det finns inte ett enkelt svar, och det är naturligtvis olika för olika människor hur vi uppfattar eller läser en bild men det finns ändå ett antal aspekter som en kan lyfta fram. Det ligger i avsändarens intention, i förhållningssättet, i kunskapen om detaljerna, i förmågan att hitta formen, att se ljuset, stämningen och att kunna fånga det där ögonblicket som är fotografiets essens, och i förmågan att bryta igenom det banala.
Att förmedla samma känsla som den som fanns där och då är inte möjligt eftersom vi inte kan dela minnet. Minnet är då. Vi som endast ser bilden kände inte dofterna, vi hörde inte orden som sagts, vi delade inte stunden. Vi var inte där. Men ändå kan vi dras in i bilden även om Här blir Där. Nu blir Då. Och i igenkännandet kan vi se och känna något.

På Skepparholmen visas nu fotografiska bilder av Helene Toresdotter. Urvalet kommer från flera olika serier som dock har vissa drag gemensamt. Bilderna befinner sig i ett gränsland mellan dokument och iscensättning. Vi vet inte säkert om mannen på bild i sviten "Hotellrum" vet att han blivit fotograferad. Samtidigt dyker han (vi utgår från att det är samma person) upp i fler bilder vilket tyder på att han kanske ändå vet och därmed är medskapare i berättelsen. Då blir det en berättelse om två människor. Den till synes sovande mannen och fotografen. Vi släpps i ett rum och en sfär, som både är privat och allmängiltig, och där, i rummens opersonlighet kan vi kanske känna igen oss i det som inte präglats av någon annans föremål och referenser, men som för en kortare tid fungerar som en slags ställföreträdande hem. Vi kan stänga dörren, vila och i någon mån vara privata. För en del, för den som reser mycket är hotellrum kanske förknippade med leda och längtan hem, för andra är de i stället spännade platser som förknippas med äventyr och nya intryck.

Helene Toresdotter avslöjar sig, hon säger om hotell-serien att bilderna på den sovande mannen är tagna tidigt på morgonen, på olika platser runt om i världen. Mannen är densamme och tomrummet i sängen är den plats som hon själv stigit upp ifrån. Vi som betraktar bilden känner inte igen mannen i bilden, men vi känner igen likande situationer, vi har kanske upplevt morgonljuset i ett rum som inte är vårt hem och i den situationen, när vi just stigit upp, när den andre sover och dagen liksom håller andan. En särskild stund. En stund av förväntan, en stund för sig själv innan dagen på allvar
sätter fart.

Samma undran och igenkännande finns i bilden av den avbrutna måltiden ur serien Skeenden som också visas på Skepparholmen: Vad har hänt? Brödbitarna, de halvt urdruckna vinglasen… Vem var det som satt där? Varför har de brutit upp, utan att äta färdigt? Var det ett hastigt uppbrott? Vad var det de talade om alldeles nyss? Var är vi? De ljusa, gula, varma färgtonerna antyder ett sydligare landskap, kanske en strand. Beskärningen i bildrummet är ganska begränsad och låter oss inte riktigt komma in i platsen. Toresdotter oss ledtrådar, men hon berättar inte hela historien. Hon bjuder in oss, men vi får fylla på själva också.

Helene Toresdotter är född i Malmö och har arbetat som fotograf i 30 år. Utöver att arbeta konstnärligt arbetar hon ofta med inredning och trädgårdsreportage. Hon har också givit ut ett 20 tal böcker.

Kajsa Lindskog (nov 2016)

CV, Helene Toresdotter

Verkslista, Helene Toresdotter

Helene3

Helene2

Helene1

 • Nyhet! Hydrojet vattenmassage

  Unna dig en skön och avkopplande massage med vatten, utan att bli blöt. Under behandlingen ligger du på en vattensäng och blir masserad av två vattenjetstrålar som följer samma mönster som klassisk massage gör. Behandlingen kan enbart bokas i samband med ett spa- eller konferenspaket.

  Hydrojet vattenmassage

 • Träning- & dansdag med Maria Bild från Let´s dance 3/2

  Under dagen får du ta del av Marias träningsglädje och energi samt prova olika träningsformer, varav dans är ett av inslagen. Maria känner vi igen bland annat från Let´s dance där hon redan första omgången tog hem segern tillsammans med Måns Zelmerlöw. Läs mer om Maria Bild

  Träning- & dansdag med Maria Bild från Let´s dance 3/2

 • Skidåkarkurs med Malin DeMora 28/1

  Malin är certifierad skidcoach i Svenska Skidförbundet och licensierad personlig tränare. Dagen innehåller föreläsning med fokus på längdskidteknik i teorin och hur du tränar året runt för att bli en bättre skidåkare samt kringliggande ämnen inom längdåkning såsom utrustning och valla. Vi kör även ett praktiskt längdskidpass med samtliga tekniker för de klassiska fem åkväxlarna.

  Skidåkarkurs med Malin DeMora 28/1-18

 • Boka ditt nästa möte hos oss!

  Endast 20 minuter från Stockholm, men ändå i skärgården. Vi har allt ni behöver för effektiva och kreativa konferenser och möten. Med vårt blodsockersäkra koncept håller sig deltagarna pigga och alerta hela dagen. Dessutom lägger vi stor vikt vid vårt miljöarbete och är naturligtvis Svanenmärkta. Varmt välkommen!

  Konferenspaket