Lyx.se skriver om spa - lyx för kropp & själ

Michael Hemgren från Lyx.se skriver om att gå på spa - Lyx för kropp och själ. Besöket handlar om Skepparholmen Nackas nya spa.

Lyx.se har just besökt nyrenoverade Skepparholmen Spa som ligger precis vid havet i Nacka strax utanför Stockholm. Snacka om att ta till vara det vår svenska natur har att erbjuda i form av dofter, utsikt, skog, tjärn, hav, årstider och växtlighet.

Antingen åker du hit för att njuta över dagen, men du kan också bo över. Alla rum, som är inredda i Skandinavisk design, vetter mot fjärden och öppnar du fönstret kan du höra vågskvalp och känna havsbrisen. Vissa detaljer är bevarade från när byggnaderna uppfördes på 60-talet vilket ger en form av retrokänsla i rummet. För alla övernattande gäster ingår entré till spa. Här är det allt annat än retro. Nyligen ultrarenoverad spaanläggning, precis nere vid vattnet, där man lyckats skapa en njutbar miljö med hjälp av de vackraste materialen i form av bland annat trä, mosaik och sten. Unna dig att njuta några timmar av en tempererad utomhuspool, inomhuspool, relaxavdelning eller att sitta en stund i en av Stockholms största bastur med utsikt över vattnet och Stockholms inlopp. Inomhuspoolen har man skapat en känsla av att bada i ett trollskt tjärn vilket var väldigt mysigt och rogivande. Själv la jag mig här och flöt i säkert en halvtimme och lyssnade på vattnets bubblor. Det var ljuvligt. När vi sedan kommer till utomhuspoolen så skulle jag vilja säga att det är det här som gör Skepparholmens spa så unikt. När vi var där var det -17 grader utomhus så att då få glida ner i en 37,5 grader varm pool med vid utsikt över Stockholms inlopp - ja, det var faktiskt magiskt. Det fullkomligt yrde av ånga kring oss och skapade en unik upplevelse.

Hos Skepparholmen är behandlingarna ekologiska och man använder produkter från c/o Gerd´s från svenska Lappland. Ingredienserna är naturliga och utgår från vad naturen ger med egenskaper som är kända sedan länge. Bärfrön från den skandinaviska faunan som lingon, blåbär och hjortron ingår. Ingredienserna består dessutom av vegetabiliska och eteriska oljor utvunna från bland annat blommor, örter, björklöv och andra växter med aktiva ingredienser. Det är en enkel spalinje som känns fin att använda när man just är så här på spa. Bra för både dig och vår svenska natur.

Av alla de olika behandlingar som erbjuds provade vi en skön ansiktsbehandling, just med produkter från c/o Gerd. Hudterapeuten visste vad hon gjorde och hade lång erfarenhet vilket känns tryggt.

Vad gäller maten satsar Skepparholmen bland annat på blodsockersäkra menyer med mycket ekologiska och vegetariska rätter, som vi njöt av till lunchen, men man kan också få annat om man vill. Middagens havskräftsoppa var till exempel försvinnande god och huvudrättens viltkött var perfekt stekt. Något som också märktes under vår vistelse var att alla i personalen, från kock till hotellchef, verkar brinna för sitt jobb och visade stort engagemang för att beskriva just sin del av Skepparholmens upplägg.

Sammanfattningsvis ger Skepparholmen det man vill ha ut av ett spa idag - att stimulera alla fem sinnen. Byggnaderna är vid ankomst inte så spännande, men väl inne och nere i den byggnaden som innehåller deras spa så fann själen sig till rätta på en gång, både visuellt och känslomässigt. När du åker härifrån har du fått fylla på doft-, syn-, hörsel-, känsel- och smaksinnena.

Mycket anlitade vetenskapsskribenten och mindfulnessinstruktören Marie Ryd beskriver detta med mindfulness som är bra att komma ihåg inför ett besök på spa. Vi ska ta ett steg tillbaka och kontemplera. Lära oss att koppla av och ta in det som händer (eller inte händer) runt i kring oss. På riktigt. Smaka på frukten med stängda ögon och faktiskt känna smaken och strukturen på det som finns i munnen. Att simma i vattnet medan du aktivt observerar hur vattnet känns mot huden och silar genom fingrarna. Att titta på omgivningen och tänka på färger, former, ljus och ljud. Att tillåta sig att ta in det medvetet.

Stressen i vardagen och detta med att vara ständigt "online", eller påkopplad rent hjärnkapacitetsmässigt, behöver få en motpart för att skapa balans i livet. Vi behöver öppna upp hål där vi är overksamma under en tid på dygnet för att kunna må bra och hålla oss friska längre. Vem vill inte kunna skapa flow utan att bli avbruten hela tiden? Vi behöver skapa lugn- och-ro-hormoner och få till en sinnesnärvaro för vårt eget bästa.

Kan du vara medveten på den här nivån när du besöker ett spa då har du vunnit mycket. Din spaupplevelse kommer att få en annan dimension. Jag önskar att alla fick möjlighet att uppleva detta och att njuta mer i vardagen, oavsett om det är på spa eller någon annan stans. Läs mer Lyx.se.

 • Julfest 30/11, 7/12 & 14/12

  Boka ett härligt jularrangemang hos oss med julinspirerad trerätters middag och underhållning med Marcus Frenell. Njut av kul stämning och mingel i baren där Marcus Frenell spexar med sång, musik och humor. Avsluta kvällen med skönt ös på dansgolvet med DJ. Passar perfekt som julavslutning med kollegorna eller en helkväll med kompisgänget. Ta även chansen att addera till vårt övernattningspaket som även inkluderar entré till vårt populära spa. Eller kombinera julfesten med en konferens.

  Julfest 30/11, 7/12 & 14/12

 • Boka ditt nästa möte hos oss!

  Endast 20 minuter från Stockholm, men ändå i skärgården. Vi har allt ni behöver för effektiva och kreativa konferenser och möten. Med vårt blodsockersäkra koncept håller sig deltagarna pigga och alerta hela dagen. Dessutom lägger vi stor vikt vid vårt miljöarbete och är naturligtvis Svanenmärkta. Varmt välkommen!

  Konferenspaket

 • Skidåkarkurs med MalinDeMora 13/1

  Vi erbjuder en träningsdag med fokus på längdskidåkning med populära MalinDeMora - certifierad skidcoach i Svenska Skidförbundet och licensierad personlig tränare. Dagen innehåller föreläsning med fokus på längdskidteknik i teorin och hur du tränar året runt för att bli en bättre skidåkare samt kringliggande ämnen inom längdåkning såsom utrustning och valla. Vi kör även ett praktiskt längdskidpass med samtliga tekniker för de klassiska fem åkväxlarna.

  Skidåkarkurs med MalinDeMora 13/1-19

 • Fars Dag 11 november

  Snart är det dags att fira alla pappor. Den 11:e november är det Fars dag. Strumpor och slipsar i all ära men visst vore det roligt att överraska med något som pappa inte förväntade sig? En spa-vistelse till exempel! Boka gärna en spabehandling också. Det kanske din pappa aldrig fått tidigare? I så fall vill vi varmt rekommendera en ansiktsbehandling, "Klassisk man", skräddarsydd för mannens hudvårdsbehov.

  Fars Dag 11/11