Ekologiska viner

Ekologiskt odlat vin är något som växer i popularitet då människors miljömedvetenhet ökar. På Skepparholmen Nacka har man den senaste tiden börjat ta in större volymer och utökat sitt sortiment av ekologiska viner.

- Det är ett naturligt steg för oss som ett hållbart och modert spa- och konferenshotell, dessutom efterfrågas det mer och mer av våra gäster, säger Iain Mckellar, restaurangchef på Skepparholmen Nacka.

När något benämns ekologiskt betyder det att det är framställt och odlat utan konstgödsel, kemiska bekämpningsmedel och andra otillåtna tillsatser. Med andra ord var allt vin förr i tiden ekologiskt, det var först för cirka 70 år sedan som man började odla vin med andra metoder.
- Vi har serverat ekologiskt vin i många år, men nu när intresset hos våra gäster börjar öka breddar vi sortimentet. Målet är att vi enbart ska erbjuda ekologiska viner, säger Iain Mckellar.

Smaken densamma
Smaken skiljer sig inte mellan ekologiskt och "vanligt" vin. Det blir lika gott oavsett metod. Priset då? I regel är ekologiskt vin lite dyrare, men priserna sjunker allteftersom fler aktörer börjar producera ekologiskt.
- Priserna på ekologiska viner varierar precis lika mycket som på andra viner. En flaska ekologiskt vin kan kosta från 50 kronor till flera tusen kronor, säger Iain Mckellar.

Märkning/Krav
Skepparholmens vin kommer från många olika länder runt om i världen och alla länder har olika kriterier för vad som får kallas ekologiskt. EU har tagit fram en ny och internationell standard som är på väg in. Under tiden har Iain Mckellar och hans kollegor börjat med sin egen märkning.
- Varje ekologiskt odlad vinsort får en egen märkning som berättar hur det har odlats och tagits fram och från vilket land det kommer.

Bilden: - Våra ekologiska viner är mycket uppskattade bland gästerna, säger Lena Dåderman, servitris på Skepparholmen Nacka.

Lena